Безкоштовна доставка від 350 ₴

0 (800) 75 2526 +38 (050) 366 51 00, +38 (066) 379 14 03

Кошик 0

Ваше замовлення

Історія смаку: як Ефіопія подарувала світові каву

Ефіопія — початок усієї кавової історії

Ефіопія — рідна земля кави. Перші дерева арабіки знайшли в тропічних лісах регіону Каффа.

Існує легенда про ефіопського пастуха Калді, який помітив, що його кози їдять дивні червоні ягоди, а після цього стають надто жвавими. Він вирішив сам їх скуштувати і одразу відчув бадьорість та прилив енергії. Тоді він поділився знахідкою із монахами з сусіднього монастиря.

Тому ми вирішили почати нашу серію кавових подорожей саме з Ефіопії. Бо з чого ще починати, як не з місця, де кава народилася?

Клімат і регіони: чому ефіопська кава особлива

Різноманітність клімату робить ефіопську каву унікальною. На високогірʼях, 1,400-2,200 метрів над рівнем моря.

Ефіопську каву вирощують здебільшого дрібні фермери у тіні лісів. 

На височині кава дозріває повільніше, але разом із тим отримує більше солодкості, кислотності та комплексності смаку.

Найцікавіше те, що вся кава, яка вирощується сьогодні у світі, походить лише від кількох саджанців «типіки», які проросли в Ефіопії. Кліматичні умови, схрещування і природні мутації — так створювалися нові і нові різновиди.

Унікальні Геша і Вуш-Вуш також родом з Ефіопії — так звана «ефіопська спадщина».

Кавові регіони Ефіопії: Йіргачефф, Сідамо, Харар, Ліму, Лекемпті та Джимма. 

Найвідоміші з них, які ви вже могли зустріти: Сідамо та Йірґачефф. 

Перша — дарує цитрусову свіжість і яскраву кислотність, друга — відома квітковими й жасминовими нотами.

Традиції кавування

Для ефіопців кава — частина культури, а вже потім напій. Тут досі існує традиційна «кавова церемонія»: зерна смажать при гостях, розтирають, варять у глиняному джебені й подають тричі. Першу чашку п’ють, коли кава найінтенсивніша, потім — коли, трохи м’якша, і третя — ніжна майже як десерт. Кава в Ефіопії  завжди вважалася знаком гостинності, запрошенням до спілкування.

Як відчути Ефіопію сьогодні

Скуштувати ефіопську каву — це як зробити ковток історії.

Це те, що ми називаємо основою спешелті: чайне тіло, аромат жасмину, нотки цитрусу і яскраві кислотність та фруктовість.

Якщо ти тільки робиш перші кроки в світі спешелті кави, ми підкажемо, з чого почати. А якщо ти вже впевнений мандрівник у власному смаковому досвіді, у нас знайдуться цікавіші й складніші лоти. 

Ось добірка, яку точно варто скуштувати, щоб поринути в кавову душу Ефіопії з першого ковтка:

  • Еthiopia Limu Lema — лот з району Ліму, що в Оромії вирощений на висотах 1900–2200 метрів. Район Ліму — серце ефіопської кавової культури, відоме своїми напівлісовими кавовими садами.  Родючі ґрунти і покоління дрібних фермерів, які дбайливо вирощують смак, який не сплутаєш ні з чим.  Урожай 2025 року оброблений митим способом. Аромат білих квітів, гармонійний смак у чашці: соковитий лайм, жасмин і чорний чай із бергамотом. І прозоре чайне тіло, що додає відчуття легкості й свіжості.
  • Coffee Drips Ethiopia Idido Yirgacheffe — це той випадок, коли з першого ковтка відчуваєш: щось тут особливе. У чашці — персиковий лікер, тропічні фрукти, айва і трояндовий конфітюр. В ароматі — тропічні фрукти, у післясмаку — персиковий лікер. Кава виросла в Йіргачефф — легендарному регіоні південної Ефіопії, який вважають однією з колисок арабіки 25 Coffee Drips — рішення всіх проблем у будь-який час дня і ночі! Забудь про рутину, помісти дрипчик на чашку та як ото кажуть у народі — просто додай води :)
  • Ethiopia Gerba Dogo — подорож до Ґуджі, регіону, де кожен пагорб, кожен сантиметр землі працює на створення ідеального зерна. Тут, на висотах 1900–2100 м, у фермерському господарстві культура вирощування відточувалася десятиліттями, залишаючись вірною натуральним органічним підходам і традиціям. Шо по дескрипторах? Ніжний аромат молочного улуну поєднується з делікатною цитрусовою свіжістю лайма, яка відкриває смаковий профіль. Далі — груша, вершковий улун, солодка вишня й освіжаючий лайм створюють збалансований букет. Післясмак — фруктовий і легкий, а тіло напою — чайне.
  • Ethiopia Haro Wachu — ніби телепорт у високогірну Ефіопію після нічного дощу. Ethiopia Haro Wachu одразу ловить ароматами білих квітів, лайму та стиглого інжиру. Це floral explosion, яка заходить дуже тонко, але залишає wow-ефект. Далі смак грає на контрастах: спокійний жасмин, соковитий нектарин і знову глибокий, насичений інжир. Clean cup, zero noise — усе дуже прозоро, ніжно й чесно. Це не кава, а справжній медитативний флоу, який ти проживаєш ковток за ковтком.

 

Модули для Опенкарт 2.x - 3.x