Переходь на наш європейський сайт і замовляй каву у будь-яку країну.
0 (800) 75 2526 +38 (050) 366 51 00, +38 (066) 379 14 03
Ефіопія — початок усієї кавової історії
Ефіопія — рідна земля кави. Перші дерева арабіки знайшли в тропічних лісах регіону Каффа.
Існує легенда про ефіопського пастуха Калді, який помітив, що його кози їдять дивні червоні ягоди, а після цього стають надто жвавими. Він вирішив сам їх скуштувати і одразу відчув бадьорість та прилив енергії. Тоді він поділився знахідкою із монахами з сусіднього монастиря.
Тому ми вирішили почати нашу серію кавових подорожей саме з Ефіопії. Бо з чого ще починати, як не з місця, де кава народилася?
Клімат і регіони: чому ефіопська кава особлива
Різноманітність клімату робить ефіопську каву унікальною. На високогірʼях, 1,400-2,200 метрів над рівнем моря.
Ефіопську каву вирощують здебільшого дрібні фермери у тіні лісів.
На височині кава дозріває повільніше, але разом із тим отримує більше солодкості, кислотності та комплексності смаку.
Найцікавіше те, що вся кава, яка вирощується сьогодні у світі, походить лише від кількох саджанців «типіки», які проросли в Ефіопії. Кліматичні умови, схрещування і природні мутації — так створювалися нові і нові різновиди.
Унікальні Геша і Вуш-Вуш також родом з Ефіопії — так звана «ефіопська спадщина».
Кавові регіони Ефіопії: Йіргачефф, Сідамо, Харар, Ліму, Лекемпті та Джимма.
Найвідоміші з них, які ви вже могли зустріти: Сідамо та Йірґачефф.
Перша — дарує цитрусову свіжість і яскраву кислотність, друга — відома квітковими й жасминовими нотами.
Традиції кавування
Для ефіопців кава — частина культури, а вже потім напій. Тут досі існує традиційна «кавова церемонія»: зерна смажать при гостях, розтирають, варять у глиняному джебені й подають тричі. Першу чашку п’ють, коли кава найінтенсивніша, потім — коли, трохи м’якша, і третя — ніжна майже як десерт. Кава в Ефіопії завжди вважалася знаком гостинності, запрошенням до спілкування.
Як відчути Ефіопію сьогодні
Скуштувати ефіопську каву — це як зробити ковток історії.
Це те, що ми називаємо основою спешелті: чайне тіло, аромат жасмину, нотки цитрусу і яскраві кислотність та фруктовість.
Якщо ти тільки робиш перші кроки в світі спешелті кави, ми підкажемо, з чого почати. А якщо ти вже впевнений мандрівник у власному смаковому досвіді, у нас знайдуться цікавіші й складніші лоти.
Ось добірка, яку точно варто скуштувати, щоб поринути в кавову душу Ефіопії з першого ковтка: